koelt
bevochtigt
gezonder binnenklimaat
energiezuinig

Veel gestelde vragen

V: Op welke WTW kan de HomEvap aangesloten worden?

A: De HomEvap kan op iedere WTW aangesloten worden ongeacht kanaalaansluiting door middel van koppelstukken.

V: Het is erg warm in mijn woning, hoe kan ik de lucht koelen?

A: Door het installeren van de HomEvap Koeler of HomEvap Direct. Kijk bij Producten om te bepalen welk type voor u van toepassing is.

V: Het is erg droog, wat is de oplossing?

A: De HomEvap Bevochtiger is de oplossing voor te droge lucht in uw leef- en werkomgeving. Bij Toepassingen kunt u lezen wat de voordelen zijn. Bij Producten kunt u vervolgens bepalen welk type geschikt voor u is.

V: Kan ik de HomEvap zelf installeren?

A: Alleen een erkende installateur installeert de HomEvap. Zo weet u zeker dat dit op de juiste manier gebeurt. In de handleiding vindt u een weergave.

V: Bestaat er gevaar voor legionella?

A: De HomEvap Bevochtiger is uitgerust met een Legionellafilter, de LegioSafe om het water legionella veilig te maken. Daarnaast worden er geen aërosolen (-zeer kleine zwevende druppeltjes ) geproduceerd, dus er bestaat geen risico op legionella. Er wordt ook geen water gecirculeerd.

V: Krijg ik geen condens in de kanalen?

A: Nee, er is geen risico omdat er een veiligheid zit op overbevochtigen. Daarbij het water verdampt, er wordt niet actief vocht in de kanalen gepompt.

V: Krijg ik geen schimmel in de kanalen?

A: Doordat het vocht verdampt en er een beveiliging op overbevochtiging zit zal er geen condens optreden in de kanalen en daardoor ook geen schimmelvorming optreden.

V: Mijn luchtbevochtiger staat al een tijd aan, maar de luchtvochtigheid stijgt nauwelijks. Waar ligt dit aan?

A: Er zijn een aantal oorzaken waardoor de luchtvochtigheid in huis nauwelijks stijgt:

  • De luchtbevochtiger heeft niet genoeg capaciteit om de ruimte te bevochtigen. Het is mogelijk dat de ruimte te groot is voor de luchtbevochtiger. Komt het aantal vierkante meters waarvoor hij geschikt is overeen met het oppervlak dat hij moet bevochtigen?
  • Meubels, muren en houten vloeren absorberen veel vocht. Het duurt daarom veel langer voordat de luchtbevochtiger de gewenste luchtvochtigheid bereikt. Het kan dagen tot weken duren voordat de luchtvochtigheid op peil is.
  • Verhoging van de ventilatie stand versneld het proces, omdat we meer toevoegen aan vocht dan afvoeren.

V: Gaan mijn kosten voor waterverbruik veel omhoog?

A: Het waterverbruik bedraagt maximaal 5 l/u. Wanneer u de HomEvap gedurende 4 maanden 24 uur per dag gebruikt, dan bedraagt het watergebruik 14 m3 op jaarbasis. De prijs van water in Nederland varieert tussen € 0,84 en € 1,66 per m3 , dus de kosten zijn maximaal € 23,24. Het kan zijn dat u rioolheffing betaalt op basis van waterverbruik. Deze kosten zijn hierin niet opgenomen.

V: Wat verbruikt het aan energie?

A: Tijdens koelen is het maximaal elektraverbruik 10watt per bedrijfsuur. Tijdens bevochtigen is het afhankelijk van de ingestelde inblaastemperatuur, het setpoint op het bedieningspaneel en het rendement van de wisselaar. De schatting is dat bij een gemiddelde winter de heater circa 200 vollast uren werkt. 900wx200u = 180KWH. Dit energieverbruik is er ook bij losse bevochtigers, echter 85% minder dan bij stoombevochtigers op elektrische voeding.

V: Wat is de levertijd van de HomEvap?

A: De levertijd is maximaal 3 à 4 weken na de opdrachtdatum. De installateur bepaalt uiteindelijk in overleg met u de montagedatum.

V: Moet de HomEvap handmatig gevuld worden?

A: Nee. De HomEvap is aangesloten op de waterleiding en wordt dus automatisch gevuld.

V: Is de HomEvap wel betrouwbaar?

A: Wij installeren de HomEvap al sinds 2008 naar volle tevredenheid van de gebruikers. Hier vindt u een tweetal ervaringsverhalen.

V: Hoe vaak moet er onderhoud gepleegd worden aan de HomEvap?

A: Dit is afhankelijk van het type water bij u. Bij hard water adviseren wij om een filter te plaatsen op de watertoevoer. Het is raadzaam om 1 maal per jaar de installateur een controle te laten doen. Bij normaal gebruik en goede installatie zal het matrix 1 maal per twee jaar vervangen dienen te worden.

V: Wat zijn de kosten van installatie?

A: Dit is zeer afhankelijk van de situatie; is er een waterkraan dichtbij, een waterafvoer, ruimte om te plaatsen, materialen die extra nodig zijn. Tijdsduur is meestal een ochtend voor 1 man als de basisvoorzieningen er zijn.

V: Wat is de drukval?

A:

Lucht weerstand in Pascal (PA)
Luchtvolume 100 200 275 350 500 600 700 m3/u
BEVOCHTIGER 7 15 24 38 63 86 106 WEERSTAND IN BEVOCHTIGER
KOELER 3 6 9 14 25 38 46 WEERSTAND IN KOELER
PASCAL

V: Het rendement van de bevochtiger neemt af.

A: Controleer of er een servicemelding wordt weergegeven op het display of op de unit. Zoja vervang de cassette.
Check de vorstbeveiliging van de WTW. Afhankelijk van het type kan de ventilator voor de aanvoerlucht van de WTW gaan aftoeren of zelfs tijdelijk stoppen. Dit heeft direct gevolg op het rendement van de bevochtiger en kunnen er meldingen komen als "airflow" en "heater".

V: De bevochtiger doet het niet.

A: Alarm melding op het display, tekst met driehoek met uitroepteken, bekijk handleiding voor actie.

V: Lage luchtvochtigheid in de ruimte.

A: Controleer RV en temperatuur van de kanaalsensor. Is de RV hoog dan werkt de bevochtiger. Zodra de lucht in de ruimte komt zal de RV dalen omdat de temperatuur hoger wordt en de RV daalt. Van invloed zijn grootte woning en verliesfactoren zoals afzuigkap, luchtlekkages in de woning, ramen en deuren open. Er kunnen dus geen garantie afgegeven worden over de RV in de ruimte zelf.

V: Er is geen verbinding met het bedieningspaneel.

A: Zorg ervoor dat deze binnen bereik van de unit hangt of ligt. Als er langere tijd geen connectie is geweest zal er een alarm komen. In de tussentijd zal de unit werken op de waardes van het bedieningspaneel.

V: Ik hoor af en toe geruis.

A: Draai de kraan dicht en daarna een kwartslag open. Zorg ervoor dat de watertoevoerslang niet tegen een luchtkanaal aan ligt.

V: Hoe wordt de bevochtiger/koeler geregeld?

A: standaard wordt de unit geleverd met een wireless bedieningspaneel. Daarnaast zijn er diverse andere mogelijkheden zoals, modbus/bacnet of 0-10 volt aansturing. Voor alle mogelijkheden klik hier.