Ben je verkouden? Check je luchtvochtigheid in huis!

Ben je verkouden? Check je luchtvochtigheid in huis!

Ben je verkouden? Check je luchtvochtigheid in huis!

Ben je verkouden? Check je luchtvochtigheid in huis!

Last van een verstopte neus? Hou het vochtgehalte in huis op peil. Veel mensen realiseren zich niet dat de vochtigheid van de lucht in je huis invloed kan hebben op je gezondheid, vooral je neus. Maar hoe hangt dit samen en wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen een verkoudheid?

Je neus is een krachtig onderdeel van je gezicht. Het doet niet alleen dienst als reukorgaan, maar het filtert, bevochtigt en verwarmt ook de lucht die je inademt. De trilhaartjes in je neus vangen maar liefst 95% van de vervuilende deeltjes op, zoals stof, virussen en bacteriën. Hierdoor fungeert het neusslijmvlies als een eerste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers, wat essentieel is om verkoudheid te voorkomen.

Echter, warme en droge lucht vormt een bedreiging voor je neus. Vooral in de koudere maanden kan het binnenklimaat te warm en te droog worden door gebrek aan ventilatie en overmatige verwarming. Dit leidt tot uitdroging van je neusslijmvlies, waardoor virussen gemakkelijker kunnen binnendringen en je vatbaarder bent voor verkoudheid.

Eenvoudige manieren om de vochtigheid in huis op peil te houden:

  1. Ventileer regelmatig: Zorg voor continue ventilatie door bijvoorbeeld ventilatieroosters open te houden. Even alle ramen en deuren openzetten en dan weer sluiten is niet effectief, omdat de frisse lucht snel verdwijnt.
  2. Gebruik een hygrometer: Controleer met een hygrometer of de luchtvochtigheid in huis binnen het ideale bereik van 40 tot 60% ligt. Een luchtbevochtiger kan helpen om de vochtigheidsgraad te verhogen, en ook planten dragen bij aan een gezondere luchtvochtigheid.
  3. Matig het gebruik van verwarming: Voorkom dat de temperatuur in huis te hoog wordt, maximaal 20 tot 21°C. ‘s Nachts kan de verwarming lager worden gezet of zelfs uit, vooral in de slaapkamer waar een temperatuur tussen de 15 en 20°C ideaal is.

Een andere oplossing: laat een vaste luchtbevochtiger installeren

Een meer permanente oplossing voor een gezond binnenklimaat is het installeren van een luchtbevochtiger direct op jouw WTW ventilatiesysteem. Daarmee kun je de luchtvochtigheid in jouw huis stabiel tussen de 40 en 60% houden.

Onze HomEvap luchtbevochtiger is daar een goed voorbeeld van. Deze wordt direct op de WTW geïnstalleerd. Mooi weggewerkt in de verwarmingsruimte. Deze bevochtiger werkt automatisch, is energiezuinig, legionellaveilig en eenvoudig te monteren.

En heb je geen WTW ventilatiesysteem in huis, dan kun je de HomEvap Standalone gebruiken. Deze bevochtiger ondersteunt onafhankelijk jouw optimale binnenklimaat. Overal te installeren: in een kelderkast, in de bijkeuken, boven een plafond of op zolder.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je neus vochtig blijft en je jezelf beschermt tegen verkoudheid.

Meer weten? Neem contact met ons op!

 

nl_NLDutch