Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is adiabatische koeling?

Adiabatische koeling is een effectieve manier om te koelen en is gebaseerd op het koelen van lucht door het laten verdampen van water. Niet voor niets wordt deze manier van koelen ook wel verdampingskoeling genoemd. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken aan de lucht en die koelt daardoor af. Dit principe komt in de natuur veelvuldig voor en werd ook al in het verre verleden door de mens toegepast.

Er zijn twee methoden van adiabatische koeling: direct of indirect. Bij beide methoden wordt lucht afgekoeld door het verdampen van water. Hierbij is het uitgangspunt dat er voor 0,7 kW koeling zo’n 1 liter water per uur nodig is. Deze manier van koelen werkt overigens effectiever als de buitentemperatuur toeneemt. Zo kan bij een buitentemperatuur van meer dan 30oC het binnenklimaat 10oC of meer worden afgekoeld.

Directe adiabatische koeling
Bij directe adiabatische koeling wordt de lucht die gekoeld moet worden (meestal buitenlucht) door een met water verzadigd pakket gezogen. Dit pakket is van een materiaal dat veel water kan bevatten zoals cellulose of papier. Dit pakket wordt vochtig gehouden.

Op het pakket verdampt een deel van het water in de toevoerluchtstroom. Deze wordt daardoor vochtiger en de temperatuur van de lucht daalt daardoor. De luchtweerstand van de directe adiabatische koelsectie is vrijwel nihil, zodat er nauwelijks extra energie aan de toevoerventilatior hoeft te worden toegevoegd. Hierdoor is ook het energiegebruik maar beperkt. Zo is er maar 1 kW energie nodig om 10.000 m3/h af te koelen. De lucht wordt hierdoor wel vochtiger.

Indirecte adiabatische koeling
Bij indirecte systemen komt de door verdamping gekoelde lucht niet rechtstreeks in de ruimte, maar wordt de koude via een warmtewisselaar overgebracht op een andere luchtstroom. Voor dit complexere principe wordt gekozen indien de uiteindelijke relatieve luchtvochtigheid in de  ruimte niet aangenaam is.

Indirecte adiabatische koeling werkt dus met twee luchtstromen, namelijk de bevochtigde retourlucht en de te koelen toevoerlucht. De retourlucht wordt bevochtigd en door de warmtewisselaar gevoerd, staat daar zijn koude af aan de warmtewisselaar en wordt vervolgens afgevoerd naar buiten. In de warmtewisselaar kan de toevoerlucht (buitenlucht) koude opnemen zonder zelf vochtig te worden en vervolgens de te conditioneren ruimte koelen.

Wat zijn de voordelen van luchtbevochtiging?

Gezond binnenklimaat door goede relatieve luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in huis heeft veel invloed op het binnenklimaat en op onze gezondheid. Bij kouder weer is de kans op een lage luchtvochtigheid groter. Dat merk je vaak aan droge lucht in huis, die kan zorgen voor gezondheidsklachten als een droge huid of keel, maar ook voor barstjes en scheurtjes in houten meubels, vloeren en kozijnen. Hoe weet je of je te maken hebt met een lage luchtvochtigheid in huis en wat kun je eraan doen?

Wat is luchtvochtigheid?

Allereerst is het goed om te weten wat luchtvochtigheid nu precies is. Vaak hebben we het hierbij over de relatieve luchtvochtigheid. Dit percentage geeft de hoeveelheid waterdamp in de lucht in verhouding tot de maximale hoeveelheid waterdamp bij een bepaalde luchtdruk en temperatuur aan. Om een voorbeeld te noemen: als de relatieve luchtvochtigheid 50 procent is, bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp.

Wanneer is de luchtvochtigheid te laag?

Over het algemeen kun je uitgaan van deze percentages om te controleren hoe het met de luchtvochtigheid in jouw omgeving gesteld is.

  • Hoog: 60 procent of hoger
  • Normaal: 40 tot 60 procent
  • Laag: lager dan 40 procent

Vooral in de wintermaanden zijn huizen gevoelig voor een lage luchtvochtigheid. Als het kouder wordt, staat de verwarming hoger in veel huishoudens. Daarnaast draagt actieve ventilatie bij aan het versnellen van het verdrogingsproces.

Wat zijn de gevolgen van een lage luchtvochtigheid?

Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droge lucht in huis. Dat kun je vaak merken aan:

  • Droge ogen, keel of neus
  • Pijnlijke of geïrriteerde keel
  • Prikkelhoest
  • Gebarsten lippen
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Een droge of schilferige huid
  • Meer last van luchtwegaandoeningen, zoals astma en luchtwegallergieën
  • Statische elektriciteit

Bij droge lucht kunnen virussen ook nog langer overleven, waardoor je sneller ziek kan worden. Een lage vochtigheidsgraad heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op houten meubels, kozijnen en vloeren. Zo kan parket door de droge lucht gaan scheuren of krimpen. Zelfs muziekinstrumenten, zoals piano en gitaar.

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid?

De meest effectieve oplossing tegen droge lucht door een laag luchtvochtigheidsniveau is een luchtbevochtiger. Hiermee houd je de luchtvochtigheid binnenshuis eenvoudig op het juiste peil.

Automatisch en veilig bevochtigen? De HomEvap bevochtiger is dé oplossing. Direct aangesloten op kanalen van het WTW ventilatiesysteem en geregeld een bedieningspaneel. Uitgerust met een legionellafilter om een veilige werking te garanderen. Géén risico op vocht in de kanalen door de limitering van vocht door de sensor.

Het belang van ventileren in ruimtes en Covid.

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht (luchtverversing). De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties te beperken. 

Je kunt op verschillende manieren ventileren. Door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Ook luchten is een vorm van ventilatie. Dat doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat meerdere mensen samen waren in een ruimte. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen. 

Bron: RIVM

Luchtvochtigheid en Covid

Een goede balans in luchtvochtigheid binnen kan helpen om de kans op verspreiding op COVID-19 te verkleinen. Vooral op (zeer) koude dagen in de winter kan het in huis erg droog worden. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40-60% te houden (dit kun je eventueel meten met een luchtvochtigheidsmeter en sommige thermostaten kunnen dit ook meten). Veel planten in huis kan helpen voor een goede luchtvochtigheid. Er zijn veel luchtbevochtigers op de markt. Onderzoek goed welke voor u van toepassing is. De meeste luchtbevochtigers moeten handmatig bijgevuld worden en u heeft er meerdere nodig voor een gewenst resultaat. De luchtbevochtigers van HomEvap werken automatisch, worden gemonteerd op het ventilatiesysteem of ingebouwd in bijvoorbeeld de berging.

 

nl_NLDutch