Voorkom krimp en scheuren in jouw houten vloer met een luchtbevochtiger

Voorkom krimp en scheuren in jouw houten vloer met een luchtbevochtiger

Voorkom krimp en scheuren in jouw houten vloer met een luchtbevochtiger

Voorkom krimp en scheuren in jouw houten vloer met een luchtbevochtiger

Bij een lage luchtvochtigheid voorkomt een luchtbevochtiger schade, zoals krimp en scheuren aan jouw houten vloer. Zo’n luchtbevochtiger zorgt voor een continue aanvoer van vocht, ondanks droge weersomstandigheden. De levensduur van jouw houten vloer, parketvloer of laminaatvloer wordt hierdoor aanzienlijk verlengd en de kwaliteit van jouw vloer blijft behouden.

Waarom een luchtbevochtiger gebruiken bij een houten vloer, parketvloer of laminaatvloer?

Elk huis heeft een eigen binnenklimaat. Het klimaat in jouw huis is mede afhankelijk van onder andere de constructie, de mate van ventilatie en natuurlijk de weersomstandigheden. De hoeveelheid vocht in de lucht kan hierdoor in huis zeer verschillend zijn. De weersomstandigheden kunnen we niet beïnvloeden. Toch kunnen we acties ondernemen om de hoeveelheid vocht in huis onder controle te houden.

De hoeveelheid vocht in huis heeft een grote invloed op houten vloeren. Een houten vloer zet uit, of krimpt juist bij verschillende hoeveelheden vocht in de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt een houten vloer vocht op uit de lucht. Bij een lage luchtvochtigheid geven houten vloeren juist vocht af aan de omgevingslucht. Door vochtopname of vochtafgifte veranderen de eigenschappen van hout. Met name een houten vloer, zoals een parketvloer kan aanzienlijke schade ondervinden door vocht.

Krimp en scheuren in jouw houten vloer? Te weinig vocht in de lucht!

Een goede beheersing van de hoeveelheid vocht in jouw huis is noodzakelijk om de kwaliteit van jouw kostbare houten vloer te behouden. Houten vloeren kunnen ernstig beschadigen door droge lucht in huis. Een te lage relatieve luchtvochtigheid kan scheuren en barsten in jouw houten vloer, parketvloer of laminaatvloer veroorzaken. Tijdens droge weersomstandigheden krimpen houten vloerdelen namelijk. Vooral tijdens vorstperioden is er weinig vocht in de lucht aanwezig. Zelf beïnvloeden we de luchtvochtigheid op nadelige wijze tijdens het verwarmen van het huis. Door het gebruik van centrale verwarming, stadsverwarming en houtkachels stoken we onze huizen zeer droog. De luchtvochtigheid kan in de wintermaanden zelfs afnemen tot 25 – 30% RV (Relatieve Vochtigheid)

Luchtvochtigheid meten voorkomt schade aan houten vloeren

Hou het verloop van de luchtvochtigheid in jouw huis goed te bekijken. De luchtvochtigheid ligt tussen 50 en 60% RV bij ideale omstandigheden voor houten vloeren. Bij deze luchtvochtigheid werken houten vloeren het minst. De luchtvochtigheid kun je eenvoudig bijhouden met behulp van een vochtmeter, ook wel hygrometer genoemd. Op de hygrometer lees je de relatieve vochtigheid in de lucht af. Bij te weinig vocht in de lucht adviseren we om de hoeveelheid vocht in de lucht te verhogen door één of meerdere luchtbevochtigers te gebruiken. Luchtbevochtiging voorkomt schade door droogte aan houten vloeren. Een vochtmeter waarschuwt je tijdig voor slechte omstandigheden voor jouw houten vloer.

Scheuren in vloeren ontstaan vaak in winter

Koude lucht is niet in staat om veel vocht op te nemen. Tijdens winterperioden is daarom doorgaans niet veel vocht in de lucht aanwezig. Zoals al uitgelegd, krimpen houten vloeren hierdoor. Deze krimp is te zien doordat vloerdelen onder plinten en kozijn vandaan kruipen. Er ontstaan (grote) openingen tussen vloer en wand. Bij deze droge weersomstandigheden kunnen ook scheuren in de houten vloer ontstaan. Deze scheuren laten zich niet eenvoudig repareren. Bovendien ontstaan grote, scherpe splinters rondom de scheuren in de vloer. Met name voor kinderen kan dit zeer gevaarlijk zijn. Houd daarom de hoeveelheid vocht in de lucht het gehele jaar goed in de gaten. Het is zonde dat jouw houten vloer schade oploopt door teveel of te weinig vocht in de lucht.

Wil jij meer weten over hoe de HomEvap luchtbevochtiger kan helpen jouw houten vloer te beschermen? Bekijk dan deze pagina.

 

nl_NLDutch