Door gebruik te maken van luchtbevochtiging en adiabatische koeling loopt het productieproces en opslag in de voedingsmiddelen industrie veel beter. Dit komt doordat bij een juiste luchtvochtigheid het productieproces niet hapert. 

Betere kwaliteit en versheid van producten

Verse producten worden aan het einde van hun cyclus tentoongesteld in de speciaalzaak of supermarkt. Het is van belang dat ook in de eindfase de producten in een perfecte omgeving liggen zodat ze kwalitatief vers blijven. Te droge lucht versnelt het verouderingsproces van vruchten, groente, vis en vlees. De toepassing van luchtbevochtiging en adiabatische koeling zorgt ervoor dat er minder kwaliteits- en gewichtsverlies optreedt en dat producten langer verkoopbaar blijven; meer opbrengst, minder verspilling en een duurzamere bedrijfsvoering.

Optimale condities voor goedlopend productieproces

Een correcte vochtigheid draagt bij aan een beter eindproduct met minder verspilling en uitval in veel productieprocessen in de voedingsmiddelen industrie. Wat correct is varieert per toepassing.
Bijvoorbeeld: bij het bakken van brood start je met een hoge luchtvochtigheid tijdens de fermentatie van het deeg, dit stimuleert het activeringsproces van het gistdeeg en voorkomt huidvorming. Tijdens het bakken beïnvloedt de luchtvochtigheid van de oven de consistentie van het bakken en voorkomt dat er te snel een korst ontstaat die openbarst. Door de laatste paar minuten van het bakken de luchtvochtigheid kort te verhogen, wordt het brood lekker knapperig en krijgt het haar glanzende oppervlak. Bij de productie van koekjes, zoals wafels, zorgt een juiste luchtvochtigheid (>75%rH) ervoor dat de wafels goed rijzen zonder dat ze uitdrogen.
Ook voor het personeel is het aangenamer werken, omdat bij de juiste bevochtiging van de productieruimte, waar alle grondstoffen in de mengbak gedaan worden, de meelstof neerslaat en niet in de lucht komt. Hierdoor blijft het niet in de lucht rondzweven en hebben de bakkers minder last van geïrriteerde luchtwegen en ogen of bakkersallergie. Ook (elektrische) apparatuur beschadigt minder snel.
Andere toepassingen zijn: champignonnenkweek, kaasrijping en -productie, vleesverwerking, worstproductie en visverwerking.

Verlengd houdbaarheid bij opslag & rijpen

De juiste luchtvochtigheid, is bij veel langdurige opslag en rijpingsprocessen een belangrijke parameter om optimaal rendement te halen van de geoogste producten en zo verspillingen te voorkomen.
Dit is bij harde fruitsoorten als peren en appels al een factor maar nog veel meer bij exotisch fruit, zoals bananen, mango`s, avocado’s en ananassen. De relatieve luchtvochtigheid dient hier tussen de 75 – 95%rV te blijven om openbarsten, verkleuren, etc. te voorkomen. Dit kun je met een adiabatisch koel- en luchtbevochtigingssysteem heel goed inregelen.
Ook de opslagruimtes van koude kaas heeft een relatieve luchtvochtigheid van 95%rV (tussen de 75-95%rV) nodig om de aroma en de smaak van de kaas tijdens het rijpingsproces goed te laten ontwikkelen. Dit is ook nodig om korstvorming en openbarsten te voorkomen. De temperatuur moet constant gehouden worden tussen 2 – 15°C.

 

Wij bieden maatwerk oplossingen

Voor het bevochtigen van de food productie, opslag en kweekproducten heeft Aire Fresh Systems meerdere maatwerk oplossingen, afhankelijk van de soort productie, kweek of opslag.

Deze adiabatische koelers en stoombevochtigers zijn geschikt:
Ultrasone luchtbevochtigers, SKE4

Met bijna 30 jaar ervaring in de bevochtiging van food productie, opslag en kweekproducten bieden we een passende oplossing voor iedere uitdaging. Wij adviseren en leveren onze producten conform de van toepassing zijnde wetgeving en normen. Wij adviseren je graag op maat.

nl_NLDutch