Luchtbevochtigers voorkomen gezondheidsklachten

Luchtbevochtigers voorkomen gezondheidsklachten

Goede score (4 van 9) van HomEvap op basisonderdelen voor een gezond gebouw, waardoor gezondheidsklachten voorkomen worden

Luchtbevochtigers voorkomen gezondheidsklachten

Een lage luchtvochtigheid in de woning kan veel problemen opleveren. Houten vloeren krimpen en er ontstaan scheuren en barstjes in kozijnen en meubels. Maar wat nog veel erger is, een lage luchtvochtigheid kan ook gezondheidsklachten veroorzaken. Gelukkig zijn deze problemen eenvoudig op te lossen met de luchtbevochtigers van HomEvap, waardoor gezondheidsklachten voorkomen kunnen worden. Deze kunnen makkelijk op het ventilatiesysteem aangesloten worden en doen automatisch hun werk als de luchtvochtigheid in de woning daalt. Ook adiabatische koeling is mogelijk met de producten van HomEvap, zodat makkelijker voldaan kan worden aan de meest recente bouwregelgeving.

Dit is de inleiding van een uitgebreid artikel in de Duurzaamheid & Energiegids uitgave van december 2023. Dit artikel is vanaf pagina 36 te lezen.

“We hebben HomEvap opgericht om het binnenklimaat gezonder te maken. Dat doen we met onze compacte luchtbevochtigers.” Aan het woord is Bengt Cornelissen van HomEvap. Dit bedrijf produceert luchtbevochtigers waarmee de luchtvochtigheid binnenshuis automatisch op het juiste peil wordt gehouden op een veilige manier. De HomEvap bevochtigers worden direct aangesloten op de kanalen van het ventilatiesysteem en zijn uitgerust met een legionellafilter voor een veilige werking.

Luchtbevochtiging essentieel

Luchtbevochtiging is essentieel in woningen die voorzien zijn van een balansventilatie (WTW). Cornelissen legt uit waarom. “Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig meestal geventileerd met een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hiermee wordt opgewarmde verse lucht de woning in gebracht. Dat zorgt voor een beter binnenklimaat. Maar door de gemiddeld hogere temperaturen in deze woningen, daalt de luchtvochtigheid in de wintermaanden regelmatig tot onder de 30%.”

Woning droogt uit

Op het moment dat de luchtvochtigheid onder de 30% komt, gaan mensen klachten ervaren, legt Cornelissen uit. “Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is ideaal. In de zomer zitten de meeste woningen hoger, tussen de 70% en 80%. Dat is niet erg, omdat door ventilatie de woning droogt. Maar als de buitentemperatuur onder de 8 graden komt in de winter, dan beginnen de klachten. De relatieve luchtvochtigheid in de woning daalt dan onder de 30%. Bewoners krijgen dan klachten als een geïrriteerde huid en neus, statische schokken, Een droge keel en koude handen. ”Deze problemen doen zich vooral voor aan het einde van de herfst, in de winter en in het vroege voorjaar”, vertelt hij. “Door de lage temperaturen buiten zit er weinig waterdamp in de lucht en op den duur droogt een woning uit.”

Automatische luchtbevochtiging

Een comfortabel binnenklimaat is heel belangrijk, benadrukt Cornelissen. “90% Van de tijd zijn we binnen, dus een goed binnenklimaat is vitaal voor onze gezondheid.” Bij woningen die zijn uitgerust met een HomEvap luchtbevochtiger, springt onder een luchtvochtigheid van 50% de luchtbevochtiger aan. “De woningen krijgen een hygrostaat, te vergelijken met een thermostaat. De hygrostaat controleert de luchtbevochtiger.” De HomEvap luchtbevochtiger kan direct op de balansventilatie aangesloten worden en werkt met een automatische wateraansluiting en -afvoer. Cornelissen: “Hiermee is de hygiëne gegarandeerd. Bijvullen of schoonmaken hoeft niet, omdat alles automatisch gaat. De HomEvap luchtbevochtiger bevat ook een legionellafilter, zodat deze bacteriën eruit gehaald worden. Ons systeem maakt geen gebruik van verneveling, maar van het verdampingsprincipe voor de luchtbevochtiging.”

Makkelijk te plaatsen

De HomEvap producten zijn makkelijk te plaatsen, zegt Cornelissen. “Je moet wel voldoende ruimte hebben. Daarnaast moet er een waterkraan en afvoer beschikbaar zijn, maar dat is meestal wel zo, omdat de wasmachine vaak in dezelfde ruimte staat als het ventilatiesysteem. Iedere loodgieter kan dit maken en sommige particulieren kunnen het ook zelf installeren. Soms komt er nog een klein beetje kanaalwerk ter plekke bij kijken. Onze box wordt horizontaal tussen de kanalen van de ventilatie-unit geplaatst. ”Onze Horizontal wordt geplaatst op het luchttoevoerkanaal naar de woning. Tegen de zomer wordt het assortiment van HomEvap uitgebreid, zegt hij. “Dan krijgen we de HomEvap Vertical erbij. Een verticale unit die makkelijker te plaatsen is in projecten waar wat minder ruimte is en deze is ook geschikt voor grotere WTW’s tot 750m3/u”

Ook koeling mogelijk

Naast luchtbevochtigers levert HomEvap ook Koelers waarmee adiabatische koeling mogelijk is. De HomEvap Koeler wordt gemonteerd op het lucht retourkanaal van de WTW. Er wordt dus gebruik gemaakt van de AFGEZOGEN lucht om de Koeler te laten functioneren. “De HomEvap Koeler kun je aansluiten op de ventilatie-unit. Hierdoor kun je zonder aanvullende maatregelen zoals vloerkoeling of airconditioning toch voldoen aan de TOjuli-eis uit de BENG-regelgeving.”

Standalone

HomEvap heeft oplossingen voor alle woningen waar bewoners klachten ervaren door een te lage luchtvochtigheid. “Als het niet mogelijk is om een luchtbevochtiger op een balansventilatie-unit aan te sluiten, hebben we ook een Standalone luchtbevochtiger. Deze kan bijvoorbeeld in een berging of op zolder gemonteerd worden en zo de lucht in de hele woning bevochtigen.”

 

nl_NLDutch